Leasen hoe werkt dat?

dooradmin

Leasen hoe werkt dat?

Leasen hoe werkt dat?

Je hoort het steeds vaker voorbij komen. Een vriend, kennis of misschien valt het je op door de reclames op tv en radio. Leasen is populair! En dan met name private lease, want het leasen van een auto voor bedrijven bestaat al jaren. Maar sinds de laatste jaren kun je als particulier ook eenvoudig een auto leasen, wat erg veel voordelen met zich mee brengt.

 

Om even snel enkele voorbeelden van de voordelen te noemen. Is bijvoorbeeld dat veel meer mensen in een nieuwe en veilige auto kunnen rijden die van al het gemak en comfort is voorzien. Afhankelijk van je salaris kun je al een auto vanaf 100,- per maand leasen. Hoe mee rj kunt besteden hoe luxer de auto en de opties natuurlijk. Niets is te gek en werkelijk alles is mogelijk. Elk automerk heeft tegenwoordig private lease opties.

Maar hoe werkt dat leasen nu eigenlijk?

We gaan het niet over de technische kant van een private lease hebben. Want dit is een samenwerking tussen de autofabrikant en leasemaatschappijen ofwel kredietmaatschappijen. Dit is heel saai en kun je zien als een mix tussen een lening en een vorm van huren. Want je betaald tenslotte per maand een bedrag voor de auto voor een bepaalde van te voren afgesproken periode.

 

Het is dus niet zo dat je een bedrag leent en dat terug moet betalen. Maar omdat je de auto voor een bepaalde afgesproken tijd afneemt kan de leasemaatschappij voor hun ene rendabel en voor jou een aantrekkelijk tarief aanbieden. Je kunt altijd de auto eerder inleveren wanneer je deze bijvoorbeeld niet meer kunt betalen, maar daar gaan wel kosten en eventuele boetes mee gepaard. Daarom is het niet echt een lening en meer huur maar wel met bijzondere voorwaarden.

 

Laten we eens gaan kijken hoe het leasen in de praktijk werkt. In feite zijn het 3 stappen die je neemt. De eerste stap is voor jezelf bepalen welke auto je wilt en kunt rijden. Vervolgens kun je een offerte bij een van de leasemaatschappijen aanvragen. Wanneer je deze accepteert dan volgt er een krediet toets om te zien of je kredietwaardig bent. Is dit het geval. Dan kun je het contract tekenen en je auto ophalen bij de dealer.

Stap 1. Kies een auto met opties die binnen je budget passen.

 

Het begint natuurlijk met de wens om een auto te rijden. Wellicht een auto die je normaal niet meteen kunt betalen of waar je eerst voor zou moeten sparen. Stel je bent verliefd geworden op de nieuwe Volvo XC40, Dan is een private lease een goede optie. Kies daarom welk merk, model en welke opties je in de auto wilt hebben. Probeer voor jezelf meerdere auto’s te selecteren of in verschillende varianten zodat het altijd binnen je budget past.  Wanneer je dit voor jezelf duidelijk in beeld hebt kun je naar stap 2 gaan.

 

Stap 2. Vraag een offerte aan voor de auto naar keuze.

 

Je weet nu welke auto je wilt, en wilt natuurlijk weten wat deze je per maand gaat kosten. Bij de meeste leasemaatschappijen kun je dit direct op hun website uitrekenen door daar de auto te selecteren met de gewenste opties. Een goed voorbeeld hiervan is de website van Leaseplan. Vervolgens kun je zien of de prijs binnen je budget past en hier een offerte voor aanvragen. Er zijn ook maatschappijen die geen rekenmodule op hun website aanbieden en is het altijd verstandig om ook al is dit wel het geval een offerte aan te vragen. Dan zie je namelijk ook meteen de verborgen kosten vermeld staat wanneer die er zijn.

 

Stap 3. Offerte accepteren, contract tekenen en je auto ophalen.

 

Dit is de mooiste stap want nu ben je erg dichtbij het rijden van je nieuwe auto. Wanneer de offerte je aanstaat en akkoord gaat met het maandtarief en de overige voorwaarden. Dan kun je de offerte accepteren en wordt er een krediet toetsing gedaan. Wanneer alles goed gaat en je door de keuring heen komt. Wordt er een contract opgemaakt die je alleen nog hoeft te ondertekenen. Hierna kun je de auto ophalen en ben je in het bezit van een nieuwe auto volgens het Private lease plan.

Wat als ik niet door de krediettoets heen kom?

 

Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een BKr notering hebt. Of dat je gewoon niet genoeg verdient om de gewenste auto met opties te rijden. In dat geval kun je kijken of je wat minder opties neemt of een andere auto die goedkoper uitvalt. Dit kun je het beste met de auto verkoper bespreken.

 

Welke leasemaatschappijen zijn er?

 

Er zijn in Nederland veel auto leasemaatschappijen die private lease aanbieden. Het eerder genoemde Leaseplan is een van de grootste. Dan heb je ook nog Yourlease, Mijndomeinauto en velen meer. Op de website Leasen24.nl kun je eenvoudig alle noemenswaardige leasemaatschappijen vinden en met elkaar vergelijken.

Over de auteur

admin administrator